Tot ce trebuie sa stii despre vinul Merlot

Tot ce trebuie sa stii despre vinul Merlot

Merlot reprezinta al doilea cel mai plantat soi de struguri din intreaga lume, dupa Cabernet Sauvignon si da viata unor vinuri rosii de inalta calitate, de la cele cu potential de invechire si pana la cele proaspete, usor de consumat. Strugurii de Merlot sunt inchisi la culoare, originari din regiunea Bordeaux din Franta, insa sunt cultivati in diferite puncte pe glob, in special in regiunea Toscana din Italia, Statele Unite ale Americii sau Chile. De regula, se obtin vinuri seci sau demiseci, corpolente.

Exista trei stiluri principale pentru vinurile obtinute din struguri Merlot.

Varietal – se remarca prin arome puternice de prune si cirese, avand taninuri moi.

Cupaj – deseori se combina struguri de Merlot cu Cabernet Sauvignon, Malbec sau Sangiovese pentru producerea unor vinuri rosii seci, cu un final armonios.

Merlot alb – da, din struguri rosii se pot obtine inclusiv vinuri albe, iar un vin alb Merlot se produce prin zdrobirea strugurilor dupa ce au fost lasati in contact cu pielita lor pentru o perioada scurta de timp. La finalul acestui proces oenologic se obtine un vin parfumat cu arome de zmeura.

De asemenea, in functie de perioada culegerii strugurilor, vinurile Bordeaux se pot imparti in:

Stilul international – strugurii se culeg tarziu, la maturitate deplina pentru a reduce nivelul de aciditate al vinului obtinut, iar acestea sunt corpolente, cu o concentratie ridicata a alcoolului si cu arome intense de prune.

Stilul Bordeaux – culegerea strugurilor are loc devreme, pentru ca nivelul de aciditate sa fie ridicat si sa se obtina vinuri fructate, cu o corpolenta medie si o concentratie moderata de alcool.

Acest soi de struguri au ajuns in Romania in urma cu un secol, iar de atunci se bucura de o reputatie foarte buna in randul cunoscatorilor. In anii cu temperaturi scazute strugurii se coc foarte bine, pe cand in anii cu temperaturi mari acumuleaza cantitati ridicate de zahar. Vinul obtinut este, de regula, de o intensitate mai scazuta in comparatie cu vinurile rosii puternice, cum ar fi cele obtinute din struguri Cabernet Sauvignon. Poti comanda o sticla de vin Merlot de la Crama Budureasca pentru ca cele produse aici au fost recompensate de-a lungul timpului cu medalii valoroase la cele prestigioase competitii de profil organizate in tara si peste hotare. Vinurile sunt versatile si se pot servi alaturi de diferite preparate din carne rosie, de porc, dar si de branzeturi proaspete.

Merlot din gama Budureasca Premium este un vin care se remarca prin culoarea sa rosu rubiniu inchis si prin gustul intens de fructe de padure si cirese amare. Taninurile sunt moi, insa bine conturate, iar acest vin catifelat si consistent dispune de arome care persista. Pentru ca este mai putin taninos ca alte vinuri rosii, acesta poate fi consumat alaturi de diferite preparate din carne, dar si paste. In schimb, pentru ca toate calitatile sale sa fie evidentiate, se recomanda servirea vinului la o temperatura intre 16 si 18 grade.

Merlot din gama Budureasca Clasic este un alt vin savuros care merita descoperit de catre toti impatimitii acestei bauturi. Culoarea sa rosu aprins pare ca anunta aromele clare de mure si cirese negre si gustul de fructe de padure negre. Corpolenta este medie, iar taninurile sunt moi, astfel ca ajuta la completarea vinului prin rotunjimea care este specifica acestui soi de struguri si asigura un final lung, catifelat. La capitolul asocieri culinare se dovedeste a fi suficient de versatil, astfel ca poate fi servit alaturi de mai multe preparate, in special cele din carne mai delicata, cum ar fi rata, curcanul sau iepurele. Pentru ca experienta sa fie completa se recomanda servirea sa la o temperatura de circa 16 – 18 grade.