Ce este o vulcanizare auto?

Ce este o vulcanizare auto?

In termeni cunoscuti, vulcanizarea se numeste procesul de vindecare al unei roti intepate, care aplica elastomeri (polimeri elastici), inclusiv cauciuc natural, si consta in amestecarea lor cu sulf si apoi incalzirea lor, pentru a le transforma in materiale mai elastice si rezistente mecanic. Se spune ca Charles Goodyear, in 1839, a rasturnat accidental un recipient de sulf si cauciuc deasupra unei sobe, iar amestecul s-a intarit si a devenit impermeabil. Procesul isi datoreaza numele lui Vulcan, zeul roman al focului si metalelor.

Este important de mentionat faptul ca atunci cand trebuie sa mergi la o vulcanizare ar trebui sa alegi un service roti de incredere, astfel incat sa te asiguri ca masina ta beneficiaza de cele mai bune tratamente si ca nu ai surprize neplacute din cauza ei. Un alt aspect la fel de important este faptul ca masina ta va avea nevoie de specialisti care sa echilibreze rotile sau sa depaneze anvelopele. In timpul vulcanizarii, legatura incrucisata (formarea unei retele) are loc intre macromoleculele ncare alcatuiesc elastomerul, care sunt unite impreuna.  Reteaua care se formeaza da elasticitate materialului.

Prin schimbarile de presiune, temperatura si timp de vulcanizare, numarul de poduri este variat. Astfel, prin gestionarea procesului de reticulare, se pot obtine materiale cu proprietati diferite. In plus, nu numai sulful este capabil sa formeze retele in elastomeri in timpul vulcanizarii, se utilizeaza si alte substante, cum ar fi peroxizii.
In prezent, in plus fata de cauciucul natural (NR) exista materiale sintetice, polimeri vasco-elastici cu greutate moleculara mare, care sunt, de asemenea, supusi vulcanizarii pentru a obtine o mai mare elasticitate si rezistenta mecanica.

Cele mai utilizate pe scara larga la scara globala sunt cauciucul polibutadien (BR) si cauciucul butadien stiren (SBR), printre altele.
La temperaturi sub zero grade Celsius, elastomerii pot deveni fragili ca sticla.

Un exemplu tragic al acestui fenomen este accidentul navetei spatiale Challenger din 1986, care a provocat moartea celor sapte membri ai echipajului. O garnitura de cauciuc situata pe o parte a rachetei s-a racit excesiv, astfel incat a devenit rigida, s-a rupt si a dus la o pierdere de combustibil. Acest lucru a facut ca racheta care alimenteaza naveta sa piarda controlul si, in cele din urma, sa fie distrusa.

In functie de masina pe care o ai, poti merge la o vulcanizare normala dar si la o vulcanizare tir Brasov sau in orice alt oras iti este mai aproape. Nu merge foarte mult timp cu rotile dezechilibrate sau cu pana, iar daca tot esti in zona, poti opta si pentru servicii de indreptat jante Brasov, respectiv pentru orice alt oras langa care te aflii, astfel incat sa te asiguri ca jantele tale sunt perfect drepte si ca nu vei intampina probleme pe traseu. In felul acesta esti complet acoperit si tot ce trebuie sa faci este sa iti contui drumul fara sa stai cu emotii ca masina te-ar putea lasa in drum cand ai cea mai mare nevoie de ea. Alege un service bun si drumurile tale vor fi mereu sigure.