Importanta montarii unor modele de dozator de apa in gradinite si scoli primare

dozator de apa

Importanta montarii unor modele de dozator de apa in gradinite si scoli primare

Tema abordata in articolul de fata – avantajele instalarii unui dozator de apa in fiecare gradinita si clasa de scoala primara – poate parea surprinzatoare, insa, citind argumentele, vei realiza ca acest lucru este deosebit de benefic si util. Unele dintre motive sunt mai evidente, altele mai putin, dar concluzia este una singura: un astfel de echipament montat in locul in care copiii de 3 pana la 10 ani petrec o mare parte din zi se va dovedi extrem de inspirata, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Fara alte introduceri, iata plusurile identificate de catre noi:

1. Un dozator de apa va face din hidratare o joaca. In primul rand, un dozator de apa precum cel de la H2On va transforma hidratarea intr-o activitate distractiva pentru copii. Bineinteles, la aceasta varsta, ei nu inteleg importanta consumului unei cantitati suficiente de apa zilnic, insa cunosc senzatia neplacuta de sete. In loc sa ceara educatoarei sau invatatoarei un pahar cu apa ori sa umble in pachetelul de acasa, cei mici pot merge singuri la dozator, ceea ce ii invata si o lectie importanta despre independenta.

2. Copiii vor consuma mai putine alte lichide daunatoare. Prezenta unui dozator de apa in gradinita sau in sala de clasa va face, in mod natural, ca elevii sa consume mai putine alte lichide daunatoare, precum sucuri care nu pot fi catalogate drept naturale (spre exemplu, cele acidulate). Varsta frageda este, in general, asociata cu un consum exagerat de dulciuri, iar orice obicei sanatos deprins in aceasta perioada are mari sanse sa se „propage” si catre adolescenta si viata adulta. Prin urmare, daca se vor invata sa bea mai multa apa, copiii vor elibera o parte din presiune si responsabilitate, dar si o grija de pe umerii parintilor.

3. Acestia pot invata lucruri importante despre responsabilitate. Bineinteles, cei mici nu au nici statura, nici forta de a schimba bidonul unui dozator de apa, insa ii pot atentiona pe educatori sau invatatori cand acesta se goleste. Ba mai mult, ei pot chiar prelua responsabilitatea respectivului anunt, intelegand ca, daca nu remarca la timp nivelul scazut al apei din dozator, poate dura mai mult pana cand va fi montat un nou bidon. Astfel, copiii vor primi o lectie utila despre consecintele actiunilor sau, in acest caz, lipsei actiunilor lor.

4. Pot fi evitate situatiile neplacute sau chiar tragediile. Nu in ultimul rand, prin accesul la un dozator de apa, copiii nu vor fi nevoiti sa consume apa de la robinet, ale carei efecte pot fi daunatoare pe termen lung. Totodata, ei nu vor trebui sa paraseasca incinta unitatii de invatamant, pentru a-si cumpara o apa sau un suc de la chioscul din apropiere, aspect care conteaza enorm la capitolul siguranta, mai ales in lumina ultimelor tragedii petrecute in tara noastra. In concluzie, un astfel de echipament ofera celor mici accesul la o apa de calitate superioara, microbiologic pura si netratata, insa are si implicatii ceva mai putin evidente, dar la fel de importante din toate punctele de vedere.