Dincolo de pedale, lant, frane: iata ce alte piese de biciclete sunt absolut esentiale

piese biciclete

Dincolo de pedale, lant, frane: iata ce alte piese de biciclete sunt absolut esentiale

Desi o bicicleta este un mijloc de deplasare util pentru cei care isi doresc sa faca mai multa miscare, intretinerea acesteia se poate dovedi un proces dificil. Astfel, dupa o anumita perioada de utilizare, pot aparea defectiuni la anumite componente.

Indiferent ca folosesti acest mod de transport pentru a merge la serviciu sau doar in scop recreativ, trebuie sa te asiguri ca ai intotdeauna piese biciclete perfect functionale, asa cum sunt toate articolele disponibile pe site-ul generalmotor.ro. Iata care dintre acestea sunt esentiale, dincolo de pedale, lant si frane!

Butucii

Butucii sunt elemente foarte importante, deoarece au legatura cu rotile si cu felul in care acestea se invart. De asemenea, in aceeasi zona sunt prinse spitele, care fac legatura cu jantele, camera si cauciucurile. Butucii pot avea forme diferite, fiind in interior cu rulmenti sau conuri cu bile. In partea din spate mai este prinsa caseta de pinioane, aici fiind lantul care asigura transmisia puterii de la pedale spre spate.

Angrenaj

Angrenajul este sistemul de piese pentru biciclete care pune totul in miscare. Pe langa lant, acesta contine pinioanele si foile ce sunt montate pe brate. Scopul este acela de a prinde pedalele si de a asigura o manevrabilitate optima in timpul deplasarii.

In functie de foaie si pinion, puterea si viteza pot fi sporite mai mult sau mai putin. Atunci cand te afli pe un deal, ai nevoie de un pinion mare cu foi mici, pentru a urca fara sa depui efort. In cazul drumurilor inchise, vei pedala insa aproape in gol cu aceeasi combinatie.

De aceea, pentru viteza se foloseste foaie mare cuplata cu un pinion mic. Majoritatea bicicletelor dispun de 3 foi si 8 pinioane, care pot fi amestecate in diverse moduri pentru o forta optima de pedalare. Acestea sunt actionate prin manetele instalate pe ghidon si trebuie alese in functie de terenul pe care te deplasezi.

Cauciucurile

Daca mergi des cu bicicleta, pe parcursul timpului, cauciucurile ajung sa se uzeze. De aceea, este bine sa le acorzi atentie acestora si sa le schimbi atunci cand este necesar. In magazinele online specializate, aceste piese pentru biciclete se pot gasi in diverse marimi si dimensiuni.

In general, partea interioara este umflata cu aer sub presiune si partea exterioara trebuie sa aiba caneluri pentru o buna aderenta. Bicicletele de tip mountain bike sunt echipate cu jante de otel, deoarece au pretul mai mic. Cele profesionale pot avea insa jante cu fibra de carbon. Acest lucru duce la cresterea pretului de achizitie.

Ghidonul

In momentul in care vrei sa achizitionezi un ghidon din categoria piese pentru biciclete, primul aspect caruia trebuie sa-i acorzi atentie este forma. Majoritatea sunt drepte, insa unele pot fi si rotunde. Acestea se potrivesc pentru cursiere si ciclocross-uri.

Ghidonul fluture (touring) este mai adecvat in cazul celor care au biciclete de trekking. In general, rezistenta si rigiditatea sunt invers proportionale cu greutatea. Aluminiul este un material potrivit, deoarece are proprietati elastice si absoarbe o parte din socuri.

Ghidonul din carbon este fabricat cu plasa de grafit, infasurata in jurul unui miez metalic. Dupa intarirea si uscarea tevei, aceeasi zona poate fi vopsita sau lasata neschimbata. In ambele situatii, fibrele de carbon au proprietatea de a nu lasa sa treaca vibratii de inalta fecventa in mainile celui care manevreaza bicicleta. La un magazin online ca generalmotor.ro poti gasi aceste piese biciclete si diverse accesorii la preturi accesibile!