Cum se aeriseste caloriferul pentru buna functionare a centralei?

Cum se aeriseste caloriferul pentru buna functionare a centralei?

Pentru a avea certitudinea unei bune functionari ale centralei termice este esential ca dupa sezonul cald sa efectuezi aerisirea caloriferelor. Aceasta etapa este necesara pentru a te asigura ca fiecare calorifer se incalzeste complet si disperseaza caldura in toata camera in care se afla.

Insa, aerisirea caloriferelor presupune sa parcurgi o serie de etape importante si sa nu omiti nici un lucru pentru a te asigura ca totul functioneaza cat se poate de corespunzator. Fiecare etapa trebuie realizata astfel incat sa te asiguri ca nu a fost omis nici un pas si ca la final caloriferul se va incalzi si iti va oferi confortul termic de care ai nevoie.

motan shop

Asadar, aerisirea caloriferelor incepe cu inchiderea centralei termice si a robinetilor, atat cei de tur cat si de retur pentru ca echipamentul sa nu aiba de suferit. In cazul in care caloriferul tau nu este echipat cu un robinet de aerisire cu rozeta atunci va trebuie sa achizitionezi din magazinele de specialitate o cheie speciala, o investitie care se va dovedi a fi foarte utila pentru efectuarea acestui proces.

Inainte de a porni robinetul de aerisire sau de a folosi cheia asigura-te ca in jurul caloriferului ai amplasat carpe sau prosoape care au o foarte buna capacitate de absorbtie si ai la indemana recipiente in care sa colectezi apa care curge din calorifer. Mai ales daca ai parchet atunci cu siguranta nu iti doresti sa compromiti pardoseala. Fiecare calorifer trebuie aerisit pe rand si incepi cu cel mai apropiat de centrala termica si vei continua pe rand cu fiecare pana cand termini. Deschide robinetul de retur putin deoarece apa care intra prin partea de jos a caloriferului impinge aerul din sistem afara. Inchide robinetul de aerisire si repeta acesti pasi pentru fiecare calorifer in parte pana cand ai terminat cu toate.

Atunci cand efectuezi aerisirea caloriferelor nivelul de apa din instalatie scade iar centrala intra in mod automat in stand by pentru a impiedica aparitia unor avarii. Daca observi ca presiunea din centrala a scazut pana la 0,8 bari deschide imediat robinetul de umplere al centralei.

Cum realizezi aerisirea caloriferelor din apartamentele vechi?

Daca apartamentul tau se afla intr-un bloc vechi, atunci cu siguranta ai calorifere din fonta, extrem de grele si care nu sunt dotate cu robineti de aerisire. Astfel, vei avea nevoie de o piulita olandeza si de o carpa pe care sa o infasori in jurul acesteia. Carpa este utila pentru a directiona apa intr-un singur sens, in jos, spre lighean sau recipientul in care doresti sa se scurga apa. Tot ce trebuie sa faci este sa rasucesti piulita si sa permiti bulelor de aer blocate in traseu sa se elibereze. Dupa ce ai terminat aceasta etapa tot ce mai ramane de facut este sa actionezi robinetul de incarcare pe care il gasesti sub centrala termica.

Speram ca aceste informatii au fost utile pentru tine si ca vei putea realiza mai usor aerisirea caloriferelor acum ca stii ce trebuie sa faci.