Sortimentul demisec de sampanie, considerat printre cele mai fine de pe piata!
Sortimentul demisec de sampanie, considerat printre cele mai fine de pe piata!
Vinul spumant produs in regiunea viticola din Franta, Champagne, este asociat in toata lumea cu ocaziile festive, insa poate fi savurat oricand. Chiar daca nu are loc un eveniment special, poti sarbatori micile placeri ale vietii ciocnind un pahar de sampanie alaturi de cineva drag. Astfel, fiecare moment devine deosebit.
Varianta demisec reprezinta denumirea utilizata pentru vinul spumant produs in Champagne, care contine intre 32 si 50 de grame de zahar rezidual per litru (RS/L). Desi numele „demisec” iti poate sugera altceva, aceasta varianta este una dintre cele mai dulci sortimente disponibile la ora actuala pe piata. De altfel, spumantul demisec este considerat unul dintre cele mai fine tipuri de sampanie din lume.
Sampania este produsa prin metoda traditionala, numita si metoda Champenoise si implica o dubla fermentare. Pentru a realiza a doua fermentare, cupajul din cele doua sau trei soiuri clasice este tras in sticle de sampanie si amestecat cu drojdie si zahar. Sticlele sunt sigilate si plasate orizontal in conditii de pivnita, la temperaturi scazute, cuprinse de obicei intre de 12-15°C. In aceste conditii are loc a doua fermentare la sticla dupa metoda traditionala.
In functie de cantitatea de zahar rezidual per litru, se poate vorbi de spumante dulci (care au peste 50 de grame), demiseci, seci (17-35 de grame), extraseci (12-20 de grame), brut sau zero (sub 12 grame RS/L). In general, varianta de sampanie demisec este rezultatul unui cupaj de struguri Pinot Noir, Chardonnay si/sau Pinot Meunier.
Datorita gustului sau usor dulceag, sortimentul demisec este extrem de versatil si poate fi consumat pe post de aperitiv, in timpul mesei, alaturi de preparate culinare delicioase, si chiar la desert! In colectia magazinului online BeiCeVrei, importatorul oficial in Romania al unor branduri de renume precum Laurent Perrier sau Dom Perignon, vei descoperi numeroase sortimente pe care le poti incerca.
Iata, in continuare, doar cateva variante pe care le ai la dispozitie daca vrei sa descoperi de ce sortimentul demisec este considerat una dintre cele mai fine si savuroase versiuni ale vinului spumant produs in regiunea Champagne!
Moet & Chandon – Ice Imperial
Cupajul este format din soiuri de struguri clasice, mai exact din Pinot Noir in proportie de 40-50%, 30-40% de Pinot Meunier si 10-20% de Chardonnay. In plus, se adauga vinuri de rezerva, cu scopul de a oferi intensitate si persistenta aromelor fructate.
Spre deosebire de alte tipuri de sampanie, varianta Ice Imperial este primul si singurul sortiment menit sa fie savurat alaturi de cateva cuburi de gheata. Datorita gustului sau proaspat si intens, spumantul poate fi asociat cu preparate din carne de porc, crustacee, peste gras (precum somon si ton) ori cu branzeturi moi.
Laurent Perrier – Harmony
Creata in 1812, Casa Laurent Perrier ofera cele mai sofisticate sortimente de sampanie, ale caror calitate si gust select sunt apreciate oriunde pe mapamond. Varianta demisec poarta denumirea de Harmony si este maturata pentru o perioada de trei ani. Rezultatul este o bautura cu aspect stralucitor de galben-auriu, care ofera impresia ca vinul spumant este patruns de razele soarelui.
Printre notele specifice ale acestei bauturi se numara cele de fructe uscate, precum mar si para, dar si de miere si rasina de pin. Datorita aromei sale usor dulci, varianta demisec de la Laurent Perrier este ideala pentru preparatele dulci si poate fi servita cu succes la desert, alaturi de gustari savuroase!