Gimnastica medicala: Beneficii pentru intregul corp

Gimnastica medicala: Beneficii pentru intregul corp

Oricine sufera de dureri de spate sau de gat va fi auzit de exercitiile posturale. Acest tip de exercitiu devine din ce in ce mai indispensabil din cauza dependentei noastre de calculatoare si smartphone-uri in viata de zi cu zi. Tehnologia ne-a adus multe beneficii, dar ne obliga, de asemenea, sa adoptam o postura incorecta. Pentru a remedia acest lucru, este necesar sa se urmeze o formare adecvata. Intra pe statiuni balneare tratament coloana pentru mai multe detalii.

Gimnastica medicala: Ce este?

Exercitiile posturale sunt concepute pentru a imbunatati postura si a intari muschii. De ce devine atat de important in viata multor oameni? Pentru ca ajuta la prevenirea sau tratarea unei serii de afectiuni musculo-scheletice. Fie ca este vorba de dureri de spate, dureri cervicale sau dureri lombare, exercitiile posturale ne permit sa avem grija de muschii statici si dinamici pe care ii folosim pentru miscarile de zi cu zi.

Gimnastica medicala: Beneficii

La prima vedere, s-ar putea sa nu para un antrenament foarte fructuos, mai ales daca sunteti obisnuiti cu performantele inalte. Dar, odata ce am inceput, beneficiile pentru sanatatea noastra cu gimnastica medicala vor depasi cu mult pe cele ale antrenamentelor grele de cross-fit. De fapt, exercitiile posturale au ca scop reducerea sau eliminarea rigiditatii, a contracturilor sau a slabiciunii muschilor care ne permit sa mergem si sa stam in picioare, sa ne miscam bratele, umerii si gatul. Atunci cand acesti muschi sufera o trauma din cauza unei pozitii proaste, ne pot compromite viata de zi cu zi. Exercitiile de imbunatatire a posturii lucreaza asupra muschilor coloanei vertebrale si a celor abdominali, a muschilor respiratori si a muschilor matasii, care ne ajuta sa ne stabilizam in timpul mersului.

Cine poate face acest tip de gimnastica?

Oricine poate face exercitii posturale. Este potrivit pentru copii pentru a evita probleme precum scolioza sau pentru a corecta posturile strambe. De asemenea, este recomandat persoanelor in varsta care sufera de artroza sau de boli legate de varsta, cum ar fi slabirea muschilor. Printre principalii beneficiari se numara si cei care au suferit traume sau care sufera de alte afectiuni, cum ar fi cifoza, lordoza sau hernia de disc, de obicei combinate cu alte terapii. In plus, recapatand o postura corecta, puteti castiga si cativa centimetri in inaltime! Dupa ce ati studiat pregatirea specifica cu fizioterapeutul, posturologul sau fizioterapeutul, puteti face gimnastica medicala si acasa, dar si in sala de sport, poate pentru a lua o pauza dupa sedinte lungi si obositoare la PC.

Exercitii medicale pentru scolioza

Scolioza este o afectiune musculo-scheletala, caracterizata printr-o curbura laterala si o rotatie a coloanei vertebrale. In special, exista ceea ce se numeste scolioza posturala, care se datoreaza unei pozitii incorecte care face ca coloana vertebrala sa devieze in lateral. Acest tip de scolioza nu este permanenta si poate fi corectat printr-o serie de tehnici, in special prin gimnastica medicala. Scolioza poate fi invalidanta, nepermitand persoanei sa se miste liber, adesea din cauza durerilor de spate. Gimnastica este folosita pentru a diminua curbura coloanei vertebrale sau pentru a preveni agravarea acesteia, ceea ce se realizeaza prin tonifierea muschilor si ajutand persoana sa aiba o postura sanatoasa si corecta in timpul zilei. Pentru a preveni agravarea situatiei, ar trebui sa se urmeze o terapie preventiva tintita (sau formare).