Educatie financiara, o constientizare necesara

Educatie financiara, o constientizare necesara

Educatia financiara va ajuta sa stiti cum sa va gestionati cel mai bine banii in functie de obiectivele de viata si de contextul economic si financiar. Trebuie sa permita tuturor sa faca alegeri financiare informate. Este cu atat mai esential intr-o lume digitala care ofera clientilor o mare autonomie. Intr-adevar, digitalizarea bancilor inmulteste oportunitatile persoanelor fizice, in ceea ce priveste monitorizarea contului, plata, finantare sau investitie, dar acestea nu sunt lipsite de riscuri.

Dupa cum va puteti imagina, domeniul educatiei financiare este vast. Acesta acopera atat educatia bugetara (bugetul personal sau familial), invatarea instrumentelor bancare (bancare de zi cu zi, economii, asigurari), cat si intelegerea conceptelor economice (functionarea si finantarea economiei) si politicile publice.

Mai multe studii au aratat ca o educatie financiara mai buna, de la o varsta frageda, poate fi benefica, mai ales in ceea ce priveste prevenirea datoriilor. Oamenii cu o buna intelegere a conceptelor financiare si a riscului au de doua ori mai multe sanse sa ia decizii financiare mai bune si sa-si gestioneze banii mai bine decat cei fara. La fel, nivelul de educatie financiara influenteaza pozitiv comportamentul financiar al gospodariilor, in special asupra capacitatii de a planifica un buget pe termen lung.

Virtutile educatiei financiare sunt multe. La nivel national, nivelul corect de alfabetizare financiara contribuie la consolidarea stabilitatii financiare si la cresterea economiei tarii. Nivelul abilitatilor financiare ale romanilor influenteaza puternic consumul lor si, prin urmare, dezvoltarea tarii. In acest sens, educatia financiara este un factor de eficienta economica si de echitate sociala. CSALB este o entitate  non profit, de interes public, infiintata prin Ordonanta Guvernului nr.38/2015. Scopul CSALB este de a administra infrastructura necesara solutionarii alternative a litigiilor (SAL) dintre consumatori si institutiile financiar-bancare in mod echilibrat, rezonabil, rapid si in afara instantei, prin colaborare cu experti in domeniul financiar-bancar (Conciliatori) care, in functie de procedura aleasa de parti, pot propune sau impuna o solutie de rezolvare a litigiului. In Romania, foarte multe persoane au nevoie de CSALB, iar ca atare serviciile lor sunt apreciate foarte mult in intreaga tara.

De de CSALB pune accent pe educatie financiara?

Strategia de educatie economica, bugetara si financiara publica se bazeaza pe cinci piloni:

  1. Dezvoltarea educatiei bugetare si financiare pentru tineri, prin integrarea educatiei financiare in cariera scolara inca de la o varsta frageda;
  2. Dezvoltati abilitatile pentru a fi mobilizate in sprijinul persoanelor aflate in situatii de fragilitate financiara de catre asistentii sociali;
  3. Sprijiniti abilitatile bugetare si financiare pe tot parcursul vietii, oferind tuturor informatii selectate, neutre, educationale, actualizate si gratuite, precum si instrumente de sprijinire a deciziilor usor de inteles;
  4. Toti vor avea cheile pentru a intelege dezbaterilor economice;
  5. Sustinerea antreprenorilor in abilitatile lor economice si financiare.

Caravana online CSALB poate ajuta multe persoane sa inteleaga procedurile prin filmulete video prezentate pe site, dar sa ii si educe intr-o maniera simpla chiar si pe cei care nu au mai avut de-a face cu concilierea bancara!  CSALB are ca scop sa protejeze consumatorul financiar si ii ofera cat mai multe resurse pentru a solutiona un litigiu!