Cum se poate trata artroza

Cum se poate trata artroza

Artroza, cea mai frecventa boala reumatica este caracterizata prin degradarea pana la disparitie a cartilajului articular, fiind insotita de remodelare osoasa de tip osteofite si scleroza subcondrala. Vom prezenta in cele ce urmeaza impreuna cu Bogdan Ivanescu de la doctormit.ro ce este artroza si in ce consta tratamentul nou pentru artroza. Acest tip de boala este degenerativa si afecteaza in general persoanele varstnice, iar viitorul ne arata o crestere semnificativa a incidentei si severitatii.

Printre factorii de risc pentru aparitia artrozei se gasesc cei modificabili dar si cei care nu pot fi modificati. Cei mai importanti factori de risc ai aparitiei artrozei sunt:

  • varsta, acesta fiind cel mai favorizant element deoarece odata cu trecerea timpului se vor reduce capacitatile morfo-functionale ale cartilajului;
  • sexul feminim;
  • traumatismul major dar si cel minor repetitiv;
  • suprasolicitarea prelungita a articulatiei dar si suprasolicitarea zonei de stres mecanic care duce la degradarea precoce a cartilajului.

In prezent, artroza este o boala care poate fi legata de profesie si poate sa apara in anumite tipuri de activitati. Cu alte cuvinte, mediul inconjurator in care ne desfasuram activitatea profesionala poate cauza predispozitia pentru artroza. Altfel spus, cei care petrec mult timp la volan, cei care folosesc in timpul muncii unelte cu vibratii puternice, persoanele care folosesc calculatorul mai multe ore, fiecare dintre acestia pot dezvolta diferite forme de artroze precum artroza cervicala, lombara, artroza la nivelul mainii, cotului si umarului, artroza cervicala si cea la nivelul mainilor.

Pe de alta parte, sunt persoane care pot dezvolta artroza la nivelul genunchiului si apare in general in cazul femeilor, dupa instalarea menopauzei, in cazul celor supraponderale sau cele care prezinta varice la nivelul membrelor inferioare. Conform datelor, femeile sunt mult mai predispuse spre a dezvolta artroza genunchiului decat barbatii.

Dintre cele mai frecvente cauze de aparitie a artrozei la genunchi se regasesc tulburarile endocrine, metabolice si unii factori genetici. De asemenea, cauzele de aparitie a artrozei pot fi ereditare. Astfel, genele influenteaza riscul fiecaruia dintre noi de a face o forma sau alta de artroza. Putem spune, ca o persoana este mai predispusa sa dezvolte o forma de artroza daca are un istoric familial in acest sens.

Cu privire la tratamentul pentru artroza exista trei tipuri de tratament: nemedicamentos, medicamentos si chirurgical. Asadar prin efectuarea exercitiilor fizice regulate, reducerea greutatii corporale, purtarea de mijloace de sustinere putem reduce riscul de aparitiei al artrozei.

Tratamentul medicamentos presupune combaterea durerii prin administarea de suplimente naturale, analgezice cu aplicare locala, antiinflamatoare nesteroidiene, injectarea intraarticulara cu acid hialuronic.

Cu toate acestea, cel mai nou tratament pentru artroza este orthokine care presupune tratarea cu ser ce contine proteine din sangele pacientului si care se injecteaza in zonele dureroase.

Tratamentul chirurgical se recomanda in cazurile cele mai severe, in care durerea este intensa, mobilitatea este redusa semnificativ, iar tratamentul medicamentos a devenit ineficient.

Mai multe informatii despre subiect descoperiti in urmatorul videoclip DoctorMIT: